strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: BAŻANT DUSZONY ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
Składniki: 1 bażant
20 dag suszonych śliwek
50 g miodu pitnego
S dag margaryny
1 szklanka wywaru z jarzyn
1 łyżka mąki
suszona bazylia
sól
cukier
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
Sposób przygotowania:
Skruszałego bażanta oskubać, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą, lekko oprószyć bazylią i pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu: Następnie podzielić na porcje, oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, całość przełożyć do rondla, dodać szklankę wywaru, miód pitny i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Śliwki umyć, namoczyć w chłodnej przegotowanej wodzie, usunąć pestki i dodać przy końcu duszenia po-trawy. Gdy mięso będzie miękkie, sos doprawić do smaku solą, szczyp-tą cukru, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym (gdyby sos był za gęsty, dodać parę łyżek przegotowanej wody). Porcje bażanta podawać polane sosem i przybrane śliwkami z dodatkiem klusek kładzionych, makaronu-wstążek, kaszy krakowskiej, zielonej sałaty, cykorii, sałatki z papryki.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton