strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: BAŻANT Z JABŁKOWO-RODZYNKOWO-.ORZECHOWYNI
Składniki:
Składniki: 1 młody bażant
10 dag słoniny
5 dag tłuszczu; sól
pieprz
papryka w proszku
wywar z warzyw. . Nadzienie: 2 winne małe jabłka (szara reneta
boiken itr.)
2 łyżki posiekanych orzechów włoskach
2 łyżeczki rodzynków
majeranek.
Sposób przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem i mieloną papryką, wstawić do chłodnego miejsca na 2-3 godziny. Przygotować nadzienie: jabłka umyć, pokrajać w ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Rodzynki umyć, sparzyć wrzącą wodą, osączyć. Jabłka wymieszać z rozdrobnionymi orzechami, rodzynkami i majerankiem. Przygotowanym nadzieniem napełnić tuszkę bażanta, brzegi otworu spiąć wykałaczkami lub zaszyć białą bawełnianą nitką. Bażanta obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą nitką i włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, skrapiając początkowo gorącym wy-warem, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć nici i słoninę i dalej piec, aby skórka bażanta pięknie zrumieni-
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton