strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Bażant duszony z maślakami
Składniki:
Składniki: 1 bażant (może być starszy)
10 dag cebuli
50 dag małych maślaków
5 dag margaryny
1 dag masła
pół szklanki gęstej śmietany
majeranek
sól
pieprz
ziele angielskie
cynamon
250 ml wywaru
2 łyżki winiaku lub koniaku (zamiast alkoholu można dodać łyżkę smażonych żurawin).
Sposób przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje, oprószyć solą, pieprzem, zmiażdżonym zielem angielskim, pozostawić na 2 godz. w chłodnym miejscu. Maślaki oczyszczać, umyć, osączyć z wody. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, w drobną kostkę. Grzyby i cebulę poddusić na połowie rozgrzanej margaryny, doprawić do smaku majerankiem. Na pozostałej części margaryny zrumienić porcje bażanta, całość przełożyć do rondla, podlać wywarem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać podduszone grzyby z cebulą i dalej dusić około 20 minut. Następnie dodać śmietanę, winiak lub koniak (ewentualnie żurawiny), masło, doprawić do smaku solą i przyprawami, chwilę poddusić. Podawać z ryżem ugotowanym na syp-ko, gotowanymi ziemniakami oprószonymi drobno pokrajaną zieloną pietruszką z do-datkiem cykorii, zielonej sałaty, kompotu z jasnych owoców.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton