strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Bażant w sosie cebulowym
Składniki:
Składniki: 1 bażant (najlepiej starszy)
40 dag cebuli
10 dag tłuszczu
parę ziaren pierzu
sól
1 łyżeczka przyprawy „Vegeta' lub „jarzynka"
pieprz.
Sposób przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje i lekko obsmażyć na połowie tłuszczu. Mięso przełożyć do rondla, zalać osoloną wodą, dodać przyprawę „Vegeta" lub „jarzynka", parę ziaren pieprzu naturalnego i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wywar odparować do około 1 szklanki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w cienkie podłużne cząstki, posolić, wymieszać, włożyć do patelni z rozgrzanym pozo-stałym tłuszczem i tłuszczem ze smażenia bażanta, podlać niewielką ilością wywaru z bażanta ~ tak długo dusić, aż cebula będzie szklista. Następnie cebulą obłożyć porcje bażanta w rondlu, doprawić do smaku, chwilę poddusić. Porcje bażanta podawać przykryte cebulą z dodatkiem gotowanych ziemniaków, sałatki z pomidorów lub rzodkiewek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton