strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: BAŻANT Z BRZOSKWINIAMI
Składniki:
Składniki: 1 bażant
5 dag tłuszczu
10 dag słoniny
2-3 łyżki rumu
pół szklanki wywaru
kompot brzoskwiniowy
łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier
cynamon
imbir
majeranek
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Skruszałego bażanta oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką, posolić, oprószyć pieprzem, majerankiem i pozostawić w chłodnym miejscu na parę godzin. Następnie bażanta obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą lub lnianą nitką, włożyć do brytfanny z roztopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo wrzącym wywarem, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć z bażanta nici i słoninę i dalej piec aż do zrumienienia skórki. Upieczonego bażanta podzielić na porcję. Do sosu dodać trochę kom-potu z brzoskwini (według własnego uznania), doprawić do smaku rumem, cynamonem, imbirem, solą, cukrem, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody, chwilę pogotować. Porcje bażanta ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obok położyć połówki brzoskwiń (po 1-2 połówki na porcję), zalać doprawionym sosem i wstawić na parę minut do nagrzanego piekarnika. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, ziemniakami puree, zieloną sałatą, cykorią.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton