strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: BAŻANT PIECZONY W FOLII ALUMINIOWEJ
Składniki:
Składniki: 1 bażant
5 dag masła lub margaryny (może być 2-3 łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego)
parę gałązek zielonej pie-truszki
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
arkusz folii aluminiowej.
Sposób przygotowania:
Skruszałego bażanta oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, dokładnie umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, natrzeć solą i papryką w proszku, lekko oprószyć pieprzem i wstawić na parę godzin do chłodnego miejsca. Po tym czasie tuszkę bażanta dokładnie posmarować wewnątrz i z zewnątrz roztopionym tłuszczem. Do środka tuszki włożyć opłukane gałązki zielonej pietruszki, łyżeczkę tłuszczu a następnie bażanta położyć na środku arkusza folio aluminiowej. Brzegi folii podnieść do góry i nad bażantem szczelnie zwinąć tak, aby sos nie wypłynął w czasie pieczenia. Zwiniętą w folię tuszkę położyć na blasze i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec około 70 minut. Upieczonego bażanta odwinąć z folii, podzielić na porcje i natychmiast podawać z ziemniakami puree (można z pieczywem) z dodatkiem zielonej sałaty, szparagów, surówki z marchwi i jabłek, marchewki z groszkiem, żurawiną z gruszkami, kompotem z jasnych owoców.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton