strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KUROPATWY Z NADZIENIEM WARZYWNYM PIECZONE W FOLII
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
4 dag mada
sól
pieprz
szałwia
folia aluminiowa
masło do posmarowania folii.
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, powycierać ściereczką, natrzeć solą, lekko oprószyć pieprzem i szałwią, pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. W tym czasie przygotować nadzienie: warzywa umyć, oczyścić, opłukać, osączyć z wody, pokrajać w cienkie słupki, oprószyć lekko solą i obsmażyć na maśle, ochłodzić. Nadzienie podzielić na dwie części i włożyć je do wnętrza tuszek, brzegi jamy brzusznej spiąć wykałaczkami lub zaszyć białą, bawełnianą nitką. Napełnione tuszki pozostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu, aby przeszły aromatem z jarzyn. Dwa kawałki folii aluminiowej posmarować masłem, na środku każdej położyć kuropatwę, zwinąć luźno; dwa brzegi dobrze złączonej folii powinny być ;,ad kuropatwą. Kuropatwy w folii położyć na blaszce i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec około pół godziny. Następnie folię rozchylić i piec dalej aż do miękkości mięsa i zrumienienia się. Upieczone kuropatwy po-dzielić na porcje. Podawać z frytkami i dodatkiem delikatnych sałatek i surówek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton