| Potrawa: KUROPATWY PIECZONE Z OWOCAMI |  |
| Składniki: Składniki. 2 kuropatwy 1 kg owoców: jabłka pomarańcze czarne porzeczki śliwki (czarne porzeczki i śliwki mogą być z kompotu) papryka ostra i słodka sól 5 dag margaryny.
| Sposób przygotowania: Kuropatwy oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, dobrze osączyć z wody, powycierać ściereczką, natrzeć solą, oprószyć słodką i ostrą papryką i na godzinę wstawić do chłodnego miejsca. Świeże owoce umyć i rozdrobnić: z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokrajać w ósemki, śliwki podzielić na cztery części, pestki usunąć, pomarańcze umyć, obrać i podzielić na cząstki, porzeczki odszypułkować. Tuszki kuropatw napełnić rozdrobnionymi owocami, brzegi jamy brzusznej spiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny, obłożyć pozostały-mi owocami, polać gorącym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, skrapiając początkowo wrzącą wodą, później wytworzonym sosem.
Upieczone kuropatwy podzielić na porcje, obłożyć owocami i podawać z dodatkiem młodych lub drążonych ziemniaków, zielonej sałaty lub cykorii. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|