| Potrawa: KUROPATWY W ŚMIETANIE |  |
| Składniki: 2 kuropatwy 10 dog tłuszczu do pieczenia. 1-2 dog mąki 1/4 I śmietany kwaśnej gęstej sól pieprz majeranek (mogą być inne przyprawy) 1/2 pęczka zielonej pietruszki. majeranek (mogą być inne przyprawy) 1/2 pęczka zielonej pietruszki.
| Sposób przygotowania: Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, osączyć z wody a następnie podzielić na połowę, natrzeć solą. przyprawami i wstawić do chłodnego miejsca na 1-2 godziny. Później porcje kuropatwy oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu. całość przełożyć do rondla, podlać wodą (około pół szklanki wody lub wywaru). naczynie przykryć i dusić na wolnym ogniu. Kiedy kuropatwy będą prawie miękkie. dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Do gotowej potrawy dodać drobno pokrojoną pietruszkę. Kuropatwy podawać polane sosem, z kluskami półfrancuskimi, kaszą krakowską ugotowaną na sypko oraz z zielonym groszkiem, fasolką szparagową, zieloną sałatą. oprószoną marchewką. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|