strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KUROPATWY W ŚMIETANIE
Składniki:
2 kuropatwy 10 dog tłuszczu do pieczenia. 1-2 dog mąki 1/4 I śmietany kwaśnej
gęstej
sól pieprz
majeranek (mogą być inne przyprawy)
1/2 pęczka zielonej pietruszki. majeranek (mogą być inne przyprawy)
1/2 pęczka zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, osączyć z wody a następnie podzielić na połowę, natrzeć solą. przyprawami i wstawić do chłodnego miejsca na 1-2 godziny. Później porcje kuropatwy oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu. całość przełożyć do rondla, podlać wodą (około pół szklanki wody lub wywaru). naczynie przykryć i dusić na wolnym ogniu. Kiedy kuropatwy będą prawie miękkie. dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Do gotowej potrawy dodać drobno pokrojoną pietruszkę. Kuropatwy podawać polane sosem, z kluskami półfrancuskimi, kaszą krakowską ugotowaną na sypko oraz z zielonym groszkiem, fasolką szparagową, zieloną sałatą. oprószoną marchewką.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton