strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KUROPATWY PO WIEDEŃSKU
Składniki:
2 kuropatwy. 10 dog tłuszczu do smażenia. 1 jajko. mąka do oprószania. 4 dog bułki tartej. sól
pieprz
przyprawa ziołowa do drobiu
2 dog masła
łyżeczka usiekanej drobno zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, umyć i dobrze osączyć z wody (powycierać ściereczką). Tuszki podzielić na połowę wzdłuż kręgosłupa, usunąć częściowo kości, natrzeć solą, pieprzem, przyprawą ziołową i pozostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Jajko lekko ubić trzepaczką lub widelcem na płaskim talerzu. Porcje kuropatwy oprószyć mąką, zanurzyć w jajku, obsypać tartą bułką (porcje położyć na deseczce i dłonią przycisnąć. aby panierka dobrze przykleił się do mięsa). Smażyć w dobrze ogrzanym tłuszczu na początku, później na mniejszym ogniu. Usmażone na zloty kolor porcje kuropatwy położyć na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu i piec około 10-15 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Masło rozetrzeć z bardzo drobno usiekaną pietruszką i uformować cztery kwadraciki lub prostokąciki, ochłodzić .w lodówce. Podawać porcje kuropatwy z położonym na wierzchu masłem roztartym z pietruszką, z do-datkiem frytek, ziemniaków puree. kalafiora, poprószonej kalarepki, zielonej sałaty. mizerii. kompotu.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton