strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KUROPATWY W SOSIE MADEROWYM
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
5 dag masła lub margaryny
50 g wina madery pół szklanki wywaru
mąka
sól
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć solą i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Później kuropatwy podzielić na połowę wzdłuż kręgosłupa, lekko oprószyć mąką i obrumienić z obydwu stron na maśle lub margarynie, całość przełożyć do rondla, podlać wywarem, do-dać maderę i dusić pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Nadmiernie wyparowany sos uzupełnić przegotowaną wodą. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, z dodatkiem delikatnych surówek i sałatek, kompotem z brzoskwiń lub moreli.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton