| Potrawa: KUROPATWY ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI I SEREM |  |
| Składniki: Składniki: 2 kuropatwy 30 dag pieczarek
20 dag cebuli 2 łyżki tłuszczu do smażenia parę łyżek wytrawnego białego wina 10 dag ostrego żółtego sera pół szklanki śmietany 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia.
| Sposób przygotowania: Kuropatwy oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje, posolić. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć z wody, pokrajać w plastry i podsmażyć na tłuszczu, odparować płyn, dodać pokrajaną w plastry cebulę, posolić, oprószyć pieprzem i smażyć ciągle mieszając do lekkiego zrumienienia. Pieczarki i cebulę wyjąć. Mięso obsmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia pieczarek, przełożyć do rondla, podlać winem i dusić około 20 minut pod przykryciem. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, położyć porcje kuropatwy, obłożyć cebulą, pieczarkami i utartym żółtym serem, zalać śmietaną i zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
Podawać z drążonymi lub młodymi ziemniakami, cykorią, zieloną sałatą. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|