strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KUROPATWY ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI I SEREM
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
30 dag pieczarek
20 dag cebuli
2 łyżki tłuszczu do smażenia
parę łyżek wytrawnego białego wina
10 dag ostrego żółtego sera
pół szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania naczynia.
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje, posolić. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć z wody, pokrajać w plastry i podsmażyć na tłuszczu, odparować płyn, dodać pokrajaną w plastry cebulę, posolić, oprószyć pieprzem i smażyć ciągle mieszając do lekkiego zrumienienia. Pieczarki i cebulę wyjąć. Mięso obsmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia pieczarek, przełożyć do rondla, podlać winem i dusić około 20 minut pod przykryciem. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, położyć porcje kuropatwy, obłożyć cebulą, pieczarkami i utartym żółtym serem, zalać śmietaną i zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Podawać z drążonymi lub młodymi ziemniakami, cykorią, zieloną sałatą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton