strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KUROPATWY Z BRZOSKWINIAMI
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
5 dag tłuszczu
50 g rumu lub ratafii
15 dag cebuli
3 dag mąki ziemniaczanej
cukier
cynamon
imbir
sól
pół szklanki rosołu lub wywaru z jarzyn
1 konserwa z brzoskwiniami
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, dobrze osączyć z wody, natrzeć solą i pozostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Następnie tuszki obsmażyć na tłuszczu w rondlu. Rondel zdjąć z ognia, kuropatwy oblać połową rumu lub ratafii i podpalić. Kiedy płomień zgaśnie, dodać obraną i bardzo drobno pokrajaną cebulę, podlać rosołem lub wywarem, rondel przykryć i dusić na małym ogniu. W razie potrze-by wyparowany sos uzupełniać przegotowaną wodą. Miękkie kuropatwy wyjąć i pozostawić w cieple. Brzoskwinie wyjąć, a kompotem doprawić sos, dodać do smaku imbiru, cynamonu oraz pozostały rum lub ratafię, zagotować, dodać zawiesinę sporządzoną z mąki ziemniaczanej i zimnej wody, zagotować. Do sosu włożyć podzielone na porcje kuropatwy i brzoskwinie (po 2 połówki na porcję), na chwilę wstawić do nagrzanego piekarnika. Podawać porcje kuropatwy z położonymi obok brzoskwiniami i polane sosem z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, zieloną sałatą, cykorią.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton