strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Kuropatwy owijane szynką, pieczone
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
rozmaryn
tymianek
sól
pieprz
plasterki wędzonej szynki (z kołnierzykiem ze słoninki).
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, podzielić na połowę. Przyprawy i sól wymieszać i uzyskaną mieszanką natrzeć porcje mięsa, pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Każdą porcję mięsa owinąć w plaster szynki, obwiązać nitką i wstawić do gorącego piekarnika na ruszcie umieszczonym nad naczyniem do zbierania sosu. Piec obracając mięso od czasu do czasu, aby z obydwu stron przypiekło się równo-miernie. Gdy mięso będzie miękkie, palnik zgasić i jeszcze przez 5 minut mięso trzymać w piekarniku. Do naczynia pod rusztem wlać trochę wody (wrzątku), chwilę potrzymać, wymieszać, przelać do sosjerki i podać od-dzielnie do mięsa. Kuropatwy podać z frytkami, ryżem ugotowanym na sypko, surówką z cykorii, mizerią, kompotem francuskim.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton