strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Kuropatwy duszone sosie koperkowym
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
1 łyżka tłuszczu do smażenia (margaryna lub masło)
sól
1 łyżka męki
1 szklanka wody. Sos: 1 łyżka masła
pól szklanki śmie-tany
1 łyżka drobno pokrajanego koperku
sól.
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, podzielić na porcje, posolić i pozostawić na 1 godzinę. Porcje mięsa oprószyć mąką i obsmażyć na tłuszczu, całość przełożyć do rondla, dodać szklankę wody i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby wyparowany sos uzupełniać wodą. Z masła i mąki sporządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wodą, do-dać sos z pieczenia kuropatw, doprawić do smaku i gotować około 10 mi-nut. Przygotowanym sosem zalać mięso w rondlu, dodać śmietanę i ko-perek, zagotować. Podawać z drążonymi ziemniakami lub ziemniakami puree, mizerią sałatką z pomidorów lub papryką.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton