strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Kuropatwy duszone w czerwonym winie
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
10 dag cebuli
1 szklanka czerwonego
wytrawnego wina
10 dag margaryny lub masła
1 łyżka mąki
1 czerstwa bułka
parę łyżek wywaru mięsnego
sól
pieprz
cytryna.
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, posolić, podzielić na połówki, obsmażyć na połowie tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać obraną, opłukaną i pokrajaną włoszczyznę i cebulę, wlać wywar i połowę wina, rondel szczelnie przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Miękkie kuropatwy wyjąć. Warzywa wyjąć również i zrumienić na pozostałym tłuszczu razem z pokrajaną w kostkę bułką, później rozetrzeć w moździerzu, dodać sos z duszenia kuropatw, pozostały wino, mąkę lek-ko zrumienioną i rozprowadzoną zimnym wywarem lub wodą i całość gotować tak długo, aż sos zgęstnieje. Gęsty sos przetrzeć przez sito, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Do brytfanny wlać połowę sosu, położyć porcje kuropatwy, zalać pozostałym sosem i wstawić do gorącego piekarnika na około pół godziny i zapiec. Potrawę podawać przybraną plasterkami cytryny z dodatkiem ziemniaków puree, mizerii, zielonej sałaty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton