| Potrawa: KUROPATWY W SOSIE POTRAWKOWYM |  |
| Składniki: Składniki: 2 kuropatwy 5 dag marchwi 5 dag pietruszki 3 dag masła 3 dag mąki; 1 żółtko 1 /4 Cytryny sól cukier.
| Sposób przygotowania: Oskubane z piór i wypatroszone kuropatwy umyć, dobrze osączyć z wody, natrzeć solą i pozostawić na 1 godzinę. Warzywa umyć, obrać, opłukać i włożyć do wody razem z kuropatwami. Miękkie tuszki wyjąć podzielić na porcje i przechowywać w ciepłym miejscu, aby nadmiernie nie wystygły (można włożyć do rondelka wstawionego do naczynia z gorącą wodą).
Przygotować sos: wywar przecedzić; odparować do pół litra. Masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić ciepłym wywarem, chwilę pogotować. Żółtko rozprowadzić niewielką ilością ostudzonego wywaru i zaciągnąć sos (do gorącego sosu strumieniem wlewać rozprowadzone żółtko stale mieszając), doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, cukrem. Po do-daniu żółtka nie wolno sosu gotować, ponieważ zmieni konsystencję.
Do gorącego sosu włożyć porcje kuropatwy, aby się dobrze zagrzały.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i po-sypanym zieloną pietruszką lub koperkiem z dodatkiem marchewki oprószanej, marchewki z groszkiem, zielonej sałaty. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|