strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KUROPATWY W SOSIE POTRAWKOWYM
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
5 dag marchwi
5 dag pietruszki
3 dag masła
3 dag mąki; 1 żółtko
1 /4 Cytryny
sól
cukier.
Sposób przygotowania:
Oskubane z piór i wypatroszone kuropatwy umyć, dobrze osączyć z wody, natrzeć solą i pozostawić na 1 godzinę. Warzywa umyć, obrać, opłukać i włożyć do wody razem z kuropatwami. Miękkie tuszki wyjąć podzielić na porcje i przechowywać w ciepłym miejscu, aby nadmiernie nie wystygły (można włożyć do rondelka wstawionego do naczynia z gorącą wodą). Przygotować sos: wywar przecedzić; odparować do pół litra. Masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić ciepłym wywarem, chwilę pogotować. Żółtko rozprowadzić niewielką ilością ostudzonego wywaru i zaciągnąć sos (do gorącego sosu strumieniem wlewać rozprowadzone żółtko stale mieszając), doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, cukrem. Po do-daniu żółtka nie wolno sosu gotować, ponieważ zmieni konsystencję. Do gorącego sosu włożyć porcje kuropatwy, aby się dobrze zagrzały. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i po-sypanym zieloną pietruszką lub koperkiem z dodatkiem marchewki oprószanej, marchewki z groszkiem, zielonej sałaty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton