strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KUROPATWY PO HISZPAŃSKU
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
IS dag cebuli
4 łyżki oliwy
2-3 łyżeczki octu winnego
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
sól
pieprz
estragon.
Sposób przygotowania:
Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, umyć i osączyć z wody. Następnie natrzeć je pieprzem, posolić i pozostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. Na dno żaroodpornego naczynia wlać ocet i oliwę, włożyć obraną i pokrajaną w grubą kostkę cebulę, roztarty z solą czosnek, rozdrobnione liście laurowe, posypać niewielką ilością estragonu, dodać 2 łyżki przegotowanej wody. Na cebulę z przyprawa-mi położyć kuropatwy, naczynie przy-kryć i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a cebula nabierze złocistego koloru. Upieczone kuropatwy wyjąć, podzielić na połowę (wzdłuż kręgosłupa). Podawać z dodatkiem uduszonej cebuli (tej, z którą dusiły się kuropatwy), ziemniaków (mogą być frytki) i borówkami smażonymi, zieloną sałatą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton