strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KUROPATWY DUSZONE W ŚMIETANIE PO ROSYJSKU
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
1-2 dag mąki
5 dag masła
1 łyżka koniaku
100 ml śmietany
3 dag rodzynków
1l2 szklanki wywaru
sól
pieprz
zielona pietruszka.
Sposób przygotowania:
Oskubane, wypatroszone, umyte i osączone z wody kuropatwy przeciąć wzdłuż kręgosłupa, lekko spłaszczyć, natrzeć solą, pieprzem i wstawić do chłodnego miejsca na 1-2 godz. Później połówki kuropatw obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor i całość przełożyć do rondla i dodać: koniak, wywar, umyte rodzynki, śmietanę i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby nadmiernie wyparowany sos uzupełnić wywarem lub przegotowaną wodą. Miękkie kuropatwy podawać z makaronem domowym, ziemniaka-mi, z dodatkiem cykorii, zielonej sałaty, borówek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton