| Potrawa: KUROPATWY W WINIE (kuchnia węgierska) |  |
| Składniki: Składniki: 2 kuropatwy 10 dag słoniny wędzonej lub tłustego wędzonego boczku 5 dag smalcu 2 ząbki czosnku 200 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietany sól papryka w proszku słodka i ostra.
| Sposób przygotowania: Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, natrzeć jednym roztartym ząbkiem czosnku, solą i wstawić do chłodnego miejsca na 1 godzinę, drugim ząbkiem czosnku natrzeć ścianki rondla, wyłożyć je plasterkami połowy słoniny lub boczku, dno wysmarować smalcem. Kuropatwy podzielić na porcje i ułożyć ściśle obok siebie skórką na dół, a wierzch obłożyć pozostałymi plasterkami słoniny lub boczku. Rondel postawić na małym ogniu i smażyć do momentu, kiedy kuropatwy będą przyklejać się do dna, wówczas dodać wino i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia przewrócić mięso na drugą stronę (o ile to możliwe jednocześnie wszystkie kawałki). Gdy mięso będzie miękkie, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, papryką ostrą i słodką, poddusić parę minut.
Podawać z kluskami półfrancuski-mi, kluskami domowymi, zieloną sałatą, mizerią z ogórków. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|