| Potrawa: KUROPATWY DUSZONE W POMIDORACH |  |
| Składniki: Składniki: 2 kuropatwy 20 dag świeżych pomidorów (lub mrożonych) 2 dag mąki 5 dag mada lub margaryny 100 ml śmietany sól cukier pieprz.
| Sposób przygotowania: Oskubane z piór, wypatroszone i umyte kuropatwy podzielić na porcje, posolić, lekko oprószyć pieprzem i wstawić na 1-2 godziny do chłodnego miejsca. Następnie porcje mięsa obsmażyć na złoty kolor na części masła, całość przełożyć do rondla, dodać pół szklanki wody i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Przyrządzić sos: pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę, pokrajać na cząstki, włożyć do rondelka, dodać pozostałe masło i dusić pod przykryciem. Roz-gotowane pomidory przetrzeć przez sito. Mąkę zrumienić na jasnozłoty kolor, rozprowadzić zimnym sosem z kuropatw, dodać przetarte pomidory, zagotować, włożyć porcje kuropatw, śmietanę, doprawić do smaku solą i cukrem (ew. koncentratem pomidorowym), chwilę poddusić.
Podawać z dodatkiem ziemniaków, klusek domowych, cykorii, zielonej sałaty. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|