strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KUROPATWY DUSZONE W POMIDORACH
Składniki:
Składniki: 2 kuropatwy
20 dag świeżych pomidorów (lub mrożonych)
2 dag mąki
5 dag mada lub margaryny
100 ml śmietany
sól
cukier
pieprz.
Sposób przygotowania:
Oskubane z piór, wypatroszone i umyte kuropatwy podzielić na porcje, posolić, lekko oprószyć pieprzem i wstawić na 1-2 godziny do chłodnego miejsca. Następnie porcje mięsa obsmażyć na złoty kolor na części masła, całość przełożyć do rondla, dodać pół szklanki wody i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Przyrządzić sos: pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę, pokrajać na cząstki, włożyć do rondelka, dodać pozostałe masło i dusić pod przykryciem. Roz-gotowane pomidory przetrzeć przez sito. Mąkę zrumienić na jasnozłoty kolor, rozprowadzić zimnym sosem z kuropatw, dodać przetarte pomidory, zagotować, włożyć porcje kuropatw, śmietanę, doprawić do smaku solą i cukrem (ew. koncentratem pomidorowym), chwilę poddusić. Podawać z dodatkiem ziemniaków, klusek domowych, cykorii, zielonej sałaty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton