strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KUROPATWY W OSTRYM SOSIE
Składniki:
3-4 kuropatwy
1 marchew
1 cebula
kawałek selera
1 pietruszka
sól
woda. Sos: 2 łyżki oliwy
1/2łyżki octu winnego
i łyżka kaparów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, ugotować razem z obranymi i umytymi warzywami w lekko osolonej wodzie. Miękkie kuropatwy wyjąć z rosołu, podzielić na porcje, ułożyć na półmisku i ostudzić. Przyrządzić sos: oliwę, ocet, kapary i natkę pietruszki dobrze wymieszać. Sosem polać kuropatwy i natychmiast podawać. Uwaga: wywaru z gotowania kuropatw można użyć jako smaku do zupy.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton