| Potrawa: KUROPATWY DUSZONE I | |
| Składniki: 2 kuropatwy sól 15 dog wędzonej słoniny lub boczku 2 cebule 2 marchewki kilka jagód jałowca 1 liść laurowy tymianek pieprz
3l4 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka mocnego rosołu (może być z kostek bulionowych).
Grzanki: 1 bułka paryska 6 dog masła lub margaryny.
| Sposób przygotowania: Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, przeciąć wzdłuż na połowę i natrzeć solą. W dużym rondlu stopić pokrojoną w dużą kostkę słoninę lub boczek, dodać obrane i drobno pokrojone na cienkie plasterki marchewki, jałowiec, liść laurowy oraz po szczypcie tymianku i pieprzu, podlać winem wymieszanym z rosołem i dusić pod przykry-ciem na małym ogniu do miękkości. Kuropatwy wyjąć, sos przetrzeć przez sito. Podawać na ogrzanym półmisku, obłożone grzankami z bułki paryskiej usmażonymi na maśle lub margarynie, a sos osobno w sosjerce. Oddzielnie podać do-wolną surówkę. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|