strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KUROPATWY DUSZONE I
Składniki:
2 kuropatwy
sól
15 dog wędzonej słoniny lub boczku
2 cebule
2 marchewki
kilka jagód jałowca
1 liść laurowy
tymianek
pieprz
3l4 szklanki białego wytrawnego wina
1 szklanka mocnego rosołu (może być z kostek bulionowych). Grzanki: 1 bułka paryska
6 dog masła lub margaryny.
Sposób przygotowania:
Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, przeciąć wzdłuż na połowę i natrzeć solą. W dużym rondlu stopić pokrojoną w dużą kostkę słoninę lub boczek, dodać obrane i drobno pokrojone na cienkie plasterki marchewki, jałowiec, liść laurowy oraz po szczypcie tymianku i pieprzu, podlać winem wymieszanym z rosołem i dusić pod przykry-ciem na małym ogniu do miękkości. Kuropatwy wyjąć, sos przetrzeć przez sito. Podawać na ogrzanym półmisku, obłożone grzankami z bułki paryskiej usmażonymi na maśle lub margarynie, a sos osobno w sosjerce. Oddzielnie podać do-wolną surówkę.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton