| Potrawa: KUROPATWY DUSZONE W CZERWONEJ KAPUŚCIE | |
| Składniki: 2 kuropatwy sól 4 łyżki tłuszczu 60 dog czerwonej kapusty 2 małe cebule 1 szklanka wody 1l2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżeczki mąki 2 łyżeczki soku z cytryny.
| Sposób przygotowania: Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, posolić wewnątrz i z zewnątrz i zrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć wraz z tłuszczem do rondla, dodać poszatkowaną kapustę, obrane i pokrojone w kostkę cebule, wlać wodę i dusić na słabym ogniu bez przykrycia. W połowie duszenia wlać wino i dodać sól do smaku. Gdy składniki są miękkie wsypać po trochu mąkę, cały czas mieszając, aby nie było grudek, zagotować. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z ziemniakami, pyzami lub kluskami śląskimi. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|