strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KUROPATWY DUSZONE W CZERWONEJ KAPUŚCIE
Składniki:
2 kuropatwy
sól
4 łyżki tłuszczu
60 dog czerwonej kapusty
2 małe cebule
1 szklanka wody
1l2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, posolić wewnątrz i z zewnątrz i zrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć wraz z tłuszczem do rondla, dodać poszatkowaną kapustę, obrane i pokrojone w kostkę cebule, wlać wodę i dusić na słabym ogniu bez przykrycia. W połowie duszenia wlać wino i dodać sól do smaku. Gdy składniki są miękkie wsypać po trochu mąkę, cały czas mieszając, aby nie było grudek, zagotować. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z ziemniakami, pyzami lub kluskami śląskimi.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton