strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: KUROPATWY PO PROWANSALSKU
Składniki:
2 kuropatwy
3 ząbki czosnku
sól
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 szklance rosołu (może być z kostek) i białego wytrawnego wina
tymianek
pieprz
2 łyżki pasty pomidorowej.
Sposób przygotowania:
Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą. W rondlu rozgrzać oliwę lub olej, obrumienić połówki kuropatw, podlać gorącym rosołem wymieszanym z winem, dodać szczyptę tymianku i dusić 25 min. na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pastę pomidorową, wymieszać. Podawać na ogrzanym półmisku, polane przecedzonym sosem
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton