| Potrawa: KUROPATWY Z GRZYBAMI |  |
| Składniki: 2 kuropatwy sól 15 dog słoniny 15 dog masła 2 łyżki oliwy 5 ząbków czosnku 1/2 kg świeżych grzybów (prawdziwki podgrzybki kozaki lub pieczarki) pieprz.
| Sposób przygotowania: Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, posolić, owinąć plastrami słoniny i obwiązać nitką. W rondlu rozgrzać po połowie masła i oliwy, dodać obrane ząbki czosnku i chwilę smażyć, aby tłuszcz przeszedł zapachem czosnku. Włożyć kuropatwy i trzymać na małym ogniu 30 minut pod przykryciem. W osobnym naczyniu udusić oczyszczone, dokładnie umyte i pokrojone grzyby, dodając pozo-stałe masło i oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Pod koniec duszenia grzyby odkryć, aby płyn odparował. Tuż przed podaniem dodać do kuropatw uduszone grzyby. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|