| Potrawa: POTRAWKA Z KUROPATW | |
| Składniki: 2 kuropatwy 10 dog słoniny sól 2 łyżki tłuszczu łyżki masła 2 łyżki mąki 2 łyżki tartej bufki
2 szklanki rosołu lub bulionu z 4 kostek bulionowych 1/2 cytryny.
| Sposób przygotowania: Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posolić wewnątrz i z zewnątrz, obłożyć kawałkami tłuszczu i piec 30 minut w średnio gorącym piekarniku (co). Masło utrzeć z mąką i tartą bułką, rozprowadzić rosołem lub bulionem i gotować. Podpieczone kuropatwy przekroić wzdłuż na połowę, włożyć do wrzącego sosu, dodać wyparzoną, obraną i pokrojoną w cienkie paseczki cytrynę, wymieszać i razem udusić. Podawać z ziemniakami puree i do-wolną surówką. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|