strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Kuropatwa
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: POTRAWKA Z KUROPATW
Składniki:
2 kuropatwy
10 dog słoniny
sól
2 łyżki tłuszczu
łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki tartej bufki
2 szklanki rosołu lub bulionu z 4 kostek bulionowych
1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posolić wewnątrz i z zewnątrz, obłożyć kawałkami tłuszczu i piec 30 minut w średnio gorącym piekarniku (co). Masło utrzeć z mąką i tartą bułką, rozprowadzić rosołem lub bulionem i gotować. Podpieczone kuropatwy przekroić wzdłuż na połowę, włożyć do wrzącego sosu, dodać wyparzoną, obraną i pokrojoną w cienkie paseczki cytrynę, wymieszać i razem udusić. Podawać z ziemniakami puree i do-wolną surówką.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton