| Potrawa: FILETY Z COMBRA Z BRZOSKWINIAMI PO AMERYKAŃSKU | |
| Składniki: Składniki: 50 dag skruszałego mięsa z combra młodego zająca 100 ml oleju słonecznikowego 4-5 brzoskwiń
z kompotu mąka słodka papryka w proszku 3 dag masła sól cukier puder masło.
| Sposób przygotowania: Tak mówi jedno z przysłów polskich o zającach. Prawda jest taka, że nadal jako udane polowanie uważa się takie, z którego wraca się z jednym przynajmniej zającem. Dla smakoszy jest on zawsze łakomym kąskiem.
Mięso natrzeć oliwą, zwinąć ściśle w papier pergaminowy i wstawić na parę godzin do chłodnego miejsca. Następnie z mięsa wykroić filety, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą i cukrem (przyjmując proporcję 2 części soli 1 część cukru), lekko oprószyć mąką i szybko obsmażyć z obydwu stron na dobrze rozgrzanym oleju. W naczyniu ogniotrwałym ułożyć filety jeden obok drugiego, na każdym położyć pokrajaną w plasterki brzoskwinię, na wierzchu kawałek masła, lekko oprószyć papryką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Miękkie filety podawać z frytkami i zieloną sałatą. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|