| Potrawa: COMBER Z ZAJĄCA Z BRUSZNICAMI PO POZNAŃSKU | |
| Składniki: Składniki: 50 dag mięsa z combra 20 dag brusznic (czerwonych borówek) 100 ml oleju słonecznikowego sojowego lub oliwy 3 dag masła mąka sól pieprz 50 dag usmażonych frytek.
| Sposób przygotowania: Umyte i osączone z wody mięso natrzeć oliwą, ściśle zawinąć w papier pergaminowy i wstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Następnie mięso pokrajać w plasterki, rozgnieść dłonią lub lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, nadając im owalny kształt, oprószyć solą, pieprzem i mąką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
W naczyniu ogniotrwałym położyć warstwę frytek, na nich usmażone porcje mięsa, na mięsie - brusznice. Na wierzchu potrawy położyć wiór-ki masła i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut.
Podawać z dodatkiem szparagów z wody, cykorią, papryką, kompotem. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|