strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: COMBER Z ZAJĄCA Z BRUSZNICAMI PO POZNAŃSKU
Składniki:
Składniki: 50 dag mięsa z combra
20 dag brusznic (czerwonych borówek)
100 ml oleju słonecznikowego
sojowego lub oliwy
3 dag masła
mąka
sól
pieprz
50 dag usmażonych frytek.
Sposób przygotowania:
Umyte i osączone z wody mięso natrzeć oliwą, ściśle zawinąć w papier pergaminowy i wstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Następnie mięso pokrajać w plasterki, rozgnieść dłonią lub lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, nadając im owalny kształt, oprószyć solą, pieprzem i mąką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. W naczyniu ogniotrwałym położyć warstwę frytek, na nich usmażone porcje mięsa, na mięsie - brusznice. Na wierzchu potrawy położyć wiór-ki masła i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Podawać z dodatkiem szparagów z wody, cykorią, papryką, kompotem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton