strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pasztety, paszteciki
 
Potrawa: PASZTET ZZAJĄCA -Z PIECŻARKAMI
Składniki:
Jest to potrawa podawana do jedzenia na gorąco. Składniki: 1
5 kg przodków
30 dag tłustej wieprzowiny
10 dag cebuli
10 dag buł-ki
25 dag pieczarek
2 jaja. sól
pieprz
gałka muszkatołowa
masło
bułka tarta.
Sposób przygotowania:
Przodki zająca udusić cebulą pokrojoną w cząstki w niewielkiej ilości wody, obrać mięso z kości i dwukrotnie zmielić przez maszynkę (łącznie z cebulą). Bulkę namoczyć w sosie w którym dusiło się mięso i również zmielić przez maszynkę. Pieczarki i wieprzowinę pokrajać w paski, Jarzyny oczyścić; opłukać włożyć do włożyć do rondla i udusić w niewielkiej ilości garnka razem z mięsem i wątrobą, zalać wodą (pod koniec` duszenia 'odparować, dodać sól i gotować na małym). Wieprzowinę i pieczarki poszatkować ogniu. Lekko twardawe mięso wyjąć oddzielić bardzo ostrym nożem lub tasakiem, od kości, ochłodzie i razem z wątrobą i masę połączyć z poszatkowaną moczoną w mleku bułką zmielić dwukrotnie przez wieprzowiną i pieczarkami; dodać żółtka, maszynkę. Cebulę obrać; opłukać, bardzo doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, drobno pokrajać i podsmażyć na smalcu-na pieprzem i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Ubić pianę z białek, dodać do masy lekko wymieszać. Formę budyniową wysmarować masłem, obsypać tartą bułką i włożyć masę pasztetową, przykryć pokrywką. 'Gotować przez 2 godziny w kąpieli wodnej (foremkę , wstawić do garnka z wodą). Podawać na ciepło z sosem tatarskim z dodatkiem pieczywa. '
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton