| Potrawa: PASZTET Z ZAJĄCA PO ŚLĄSKU | |
| Składniki: Składniki: 1.5 kg przodków z zająca f 5 kg tłustej wieprzowiny (podgardla lub boczku) 50 dag wątroby (z zająca i wieprzowej) 15 dag cebuli 2 jajka. 10 dag smalcu i0 dag bułki 2-3 ząbki czosnku sól pieprz. masło bufka taiła. Wywar: f0 dag marchwi po 5 dag pie-truszki selera pora i cebuli 20 dag kapusty.
| Sposób przygotowania: Do mięsa dodać cebulę z tłuszczem, jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym czosnkiem wyrobić na jednolitą masę. Całość przełożyć do rondla i dusić na małym ogniu przez 15 min, ciągle mieszając, aby masa nie przypaliła się. Foremkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą włożyć masę pasztetów. Piec około 1,5-2 godzin (w zależności od wielkości. formy) w piekarniku; o średniej temperaturze. Upieczony pasztet przestudzić, wyjąć z fermy i wstawić do chłodnego miejsca do zastygnięcia. '
Przed podaniem pasztet pokrajać na porcje (plastry). Jako dodatek podać sos tatarski lub chrzanowy, białe pieczywo. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|