| Potrawa: ZAJĄC PO MYŚLIWSKU, DUSZONY | |
| Składniki: Składniki: comber i uda z 1 zająca 8 dag słoniny sól 1 łyżka mąki tłuszcz woda 3 dag suszonych grzybów 314 szklanki śmietany pieprz przyprawa Jarzynka lub Vegeta. Marynata: 112 I wody 2 duże liście laurowe po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego i cebula 1 marchew 1 pietruszka il2 selera 113 szklanki octu (10%).
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, zdjąć błonę, wyżyłować. Przygotować marynatę: zagotować wodę z przyprawami, umytymi, obranymi i pokrojonymi w plastry warzywami, dodać ocet. Mięso ułożyć w garnku, zalać zimną marynatą i odstawić do lodówki na 24 godziny, często obracając. Po wyjęciu z marynaty oczyścić z warzyw, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać solą i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Wlać trochę wody, dodać namoczone i po-krojone w paseczki grzyby, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na porcje, ułożyć na półmisku. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Jarzynka lub Vegeta.
Podawać zająca polanego sosem, z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi lub surówkami. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|