strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: ZAJĄC PO MYŚLIWSKU, DUSZONY
Składniki:
Składniki: comber i uda z 1 zająca
8 dag słoniny
sól
1 łyżka mąki
tłuszcz
woda
3 dag suszonych grzybów
314 szklanki śmietany
pieprz
przyprawa Jarzynka lub Vegeta. Marynata: 112 I wody
2 duże liście laurowe
po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
i cebula
1 marchew
1 pietruszka
il2 selera
113 szklanki octu (10%).
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, zdjąć błonę, wyżyłować. Przygotować marynatę: zagotować wodę z przyprawami, umytymi, obranymi i pokrojonymi w plastry warzywami, dodać ocet. Mięso ułożyć w garnku, zalać zimną marynatą i odstawić do lodówki na 24 godziny, często obracając. Po wyjęciu z marynaty oczyścić z warzyw, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać solą i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Wlać trochę wody, dodać namoczone i po-krojone w paseczki grzyby, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na porcje, ułożyć na półmisku. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Jarzynka lub Vegeta. Podawać zająca polanego sosem, z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi lub surówkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton