strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: ZAJĄC PO ADWOKACKU
Składniki:
Składniki: comber i uda z 1 zająca
8 dag słoniny
mąka
sól
pieprz
ziołowa przyprawa myśliwska
tłuszcz
woda
20 dag pieczarek
20 dag wędzonej szynki
5 dag ostrego żółtego sera
1 pęczek natki pietruszki
1 kieliszek do wina koniaku. . Marynata: 112 ! wody
2 duże liście laurowe
po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 cebula
1 marchew
i pietruszka
112 selera
113 szklanki octu (10%).
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, zdjąć błonę, wyżyłować. Przygotować marynatę wg przepisu Zając po myśliwsku. Mięso zalać zimną marynatą i odstawić do lodówki na 24 godziny, często obracając. Po wyjęciu z marynaty oczyścić z warzyw, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać mąką, solą, pieprzem i przyprawą myśliwską, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, podlać wodą i dusić do miękkości. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć. Miękkie mięso wyjąć, comber pokroić ukośnie na porcje, a uda ze-mleć razem z szynką, wymieszać z pieczarka-mi, startym serem, posiekaną natką pietruszki, koniakiem, doprawić do smaku. Z przygotowanej masy formować gałki, ułożyć je na ogniotrwałym półmisku, obłożyć mięsem z combra, polać sosem z duszenia, włożyć na chwilę do ciepłego piekarnika (150°C). Podawać z ziemniakami i surówką z pomidorów lub papryki.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton