| Potrawa: ZAJĄC PO REDAKTORSKU | |
| Składniki: Składniki: comber i uda z 1 zająca 8 dag słoniny sól mąka tłuszcz woda 3 dag suszonych grzybów 20 dag świeżej papryki
2 średnie cebule 4 łyżki ketchupu
1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka koperku pieprz curry.
Marynata: 112 I wody 2 duże liście laurowe po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 cebula 1 marchew 1 pietruszka 112 selera 113 szklanki octu (10°l).
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, zdjąć błonę, wyżyłować. Przygotować marynatę wg przepisu Zając po myśliwsku. Mięso zalać zimną marynatą i odstawić do lodówki na 24 godziny, często obracając. Po wyjęciu z marynaty oczyścić z warzyw, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać solą i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podlać wodą, dodać pokrojone, namoczone wcześniej grzyby, dusić do miękkości. Paprykę i cebulę oczyścić, opłukać (cebulę obrać), pokroić w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z ketchupem. Miękkie mięso wyjąć, po-kroić na porcje. Sos połączyć z posiekaną zieleniną doprawić solą, pieprzem i curry, włożyć mięso, dusić jeszcze kilka minut.
Podawać zająca polanego sosem, z kluskami i dowolną surówką. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|