strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Gulasz z dzika
Składniki:
500 g mięsa (chude okrawki)
2-3 kiszone ogórki
pół szklanki gęstej
kwaśnej śmietany
1 kieliszek białego wina
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
ćwierć łyżeczki majeranku
tłuszcz do smażenia
1 łyżeczka mąki
1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokroić w paseczki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, majerankiem, dodać drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać, zostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. W rondlu rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso i stale mieszając smażyć na dużym ogniu. Zmniejszyć płomień, mięso skropić winem i dusić na małym ogniu pół godziny. Dodać pokrojone w kostkę ogórki. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką, podgrzać.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton