strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Pieczeń z dzika.
Składniki:
Surowce: Na 10 porcji: 2
2-2
4 kg szynki lub łopatki
10 dag smalcu
1 g pieprzu
2 dag soli. Zaprawa z warzyw: po 10 dag marchwi
pietruszki i selera
2-3łyżki oleju
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
można dodać 10 jagódek jałowca
2-3 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i wyżyłować. Warzywa umyć, oczyścić i opłukać, pokroić w cienkie plasterki, dodać olej, zmiażdżone przyprawy i gnieść tak długo aż dobrze zwilgotnieją. Mięso natrzeć jarzynami, włożyć do garnka lub miski, pozostałymi jarzynami obłożyć na wierzchu mięso. Pozostawić w chłodnym i przewiewnym miejscu (4-+7°C) na 48 godzin. Mięso oczyścić jarzyn, obsmażyć (obrumienić) na ostrym ogniu. Przełożyć całość (mięso z tłuszczem) do rondla, dodać 1 szklankę wody (może być wino czerwone) i dusić do miękkości pod przykryciem. Wyparowany w trakcie duszenia sos można uzupełnić wodą. Pieczeń możemy podawać na zimno. Wówczas pieczemy w całości, studzimy w sosie i kroi-my w plastry (w poprzek włókien) tuż przed podaniem. Dodatkiem może być ćwikła, korniszony, chrzan położony na lekko zamarynowanych połówkach śliwek. Doskonale również smakuje pieczeń na gorąco z różnymi sosami. Wytrawni myśliwi, a zwłaszcza ich żony mają swoje wypróbowane sposoby wyczarowywania z jednej prostej pieczeni kilku lub kilkunastu wspaniałych dań. Pieczeń zwykle podaje się w tym sosie naturalnym, w którym się dusiła. Kroi się ja w plastry i wkłada do podprawionego do smaku przyprawami sosu i jeszcze przez kilka minut dusi się na małym ogniu. Do pieczeni podaje się ostre sałatki i surówki jarzynowe (np. surówka z porów), ostre kompoty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton