strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Kotlety z dzika duszone w kapuście
Składniki:
Składniki: 80 dag schabu
i kg kiszonej kapusty
5 dag tłuszczu
15 dag cebuli
1 szklanka śmietany
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki mielonej
2 dag mąki
pól szklanki wody
sól
kminek. Zalewa: 200 ml octu winnego
300 ml wody
10 dag cebuli
po 5 dag marchwi
pietruszki
selera
3-4 ziarna ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem i obranymi, opłukanymi i pokrojonymi w plasterki warzywami oraz przyprawami, ochłodzić, dodać roztarty czosnek. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do porcelanowego lub emaliowanego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do + 7°C) na 2-3 dni. Po wyjęciu mięso osączyć z za-lewy, wytrybować (wyjąć kości i przeznaczyć je na sporządzenie wywaru), pokrajać na kotlety, rozbić tłuczkiem nadając im owalny kształt, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, oprószyć mąką i usmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety przełożyć do rondla. Cebulę obrać, pokrajać w krążki i zrumienić na złoty kolor na tłuszczu ze smażenia mięsa, całość przełożyć do rondla, dodać zmieloną paprykę, kminek, podlać częścią wody, naczynie przykryć i dusić na małym ogniu około 15 minut. Kapustę posiekać, położyć na kotletach i dusić pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby nadmiernie wyparowany sos uzupełniać wodą. W śmietanie rozprowadzić mąkę i wlać do potrawy, lekko wymieszać, zagotować lub zapiec w rozgrzanym piekarniku. Podawać z dodatkiem ziemniaków ugotowanych na sypko lub z pieczywem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton