strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: KOTLECIKI MIELONE Z KUKURYDZĄ
Składniki:
Składniki: 50 dag mielonego mięsa z dzika (mogą być okrawki)
2 jajka
1 czerstwa bufka
sól
ostra papryka w proszku lub pieprz
sól
bułka tarta
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Kukurydzę wyjąć z konserwy, osączyć z zalewy. Do zmielonego mięsa dodać: na-moczoną w mleku, odciśniętą i rozdrobnioną widelcem bułkę, kukurydzę (według uznania), jajko i doprawić do smaku solą, papryką lub pieprzem, całość dobrze wyrobić na jednolitą masę. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodać 1-2łyżeczki tartej bułki. Uformować owalne kotleciki i usmażyć w rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia patelnię przykryć pokrywką na 2-3 minuty, wówczas kotleciki będą pulchne i soczyste. Można je podawać z ostro doprawionym sosem pomidorowym lub bez sosu z dodatkiem ziemniaków, smażonych połówek bananów, zieloną sałatą, cykorią.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton