strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: WĄTROBKA Z DZIKA Z BANANAMI
Składniki:
Składniki: 50 dag wątróbki z dzika
mąka
mleko
sól
pieprz
2-4 dojrzałe banany
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia zalać mlekiem (aby przykryło mięso), wstawić do chłodnego (do +7 C) miejsca na 12 godzin. Po wyjęciu wątróbkę opłukać pod bieżącą wodą, dobrze osączyć, pokrajać w plastry, oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Banany umyć, obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na połówki, obsmażyć na maśle lub margarynie. Usmażone porcje wątróbki posolić, oprószyć pieprzem, na każdej porcji położyć gorącą połówkę banana i natychmiast podawać z dodatkiem frytek, ryżu ugotowanego na sypko, zielonej sałaty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton