strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Żeberka
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Żeberka duszone z kwaszonymi ogórkami
Składniki:
Składniki: 70-80 dag żeberek z dzika
6 dag smalcu
10 dag kwaszonych ogórków
t 5 dag cebuli
2 dag mąki
sól
pieprz i majeranek.
Sposób przygotowania:
Dobrze skruszałe żeberka umyć, podzielić na porcje, posolić, oprószyć mąką i obrumienić na dobrze rozgrzanym tłuszczu razem z cebulą pokrojoną w kostkę, a następnie całość przełożyć do rondla, dodać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby wyparowany sos uzupełnić prze-gotowaną wodą. Gdy mięso będzie miękkie. dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę kwaszone ogórki (w razie potrzeby sos można zagęścić dodatkowo zasmażką), doprawić do smaku solą, pieprzem i. majerankiem, chwilę pogotować, Podawać z ziemniakami na sypko lub tylko z pieczywem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton