strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"Trochę starsi czytelnicy Łowca Polskiego znają dobrze rubrykę pani Alfredy. Teraz miejsce to piastuje pan Russak, ale w latach 80, 90 właśnie tam, co miesiąc pani Alfreda Pietrow odkrywała koleje tajemnice swojej kuchni. Przepisy są proste, tradycyjne, smaczne. To na ich podstawie powstawały moje pierwsze potrawy z dziczyzny.
 
Potrawa: Aromatyczna karkówka z dzika
Składniki:
Składniki: 1 kg karkówki z dzika (jednolity kawałek)
5 dag smalcu. 1 czubata łyżeczka ziół (jałowiec
ziele angielskie
rozmaryn
majeranek)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz. Zalewa: 1 /2 I wody
150 ml octu
15 dag cebuli
po parę ziaren ziela angielskiego i jałowca
1-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody. Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrojoną cebulą, przyprawami, ochłodzić. Mięso włożyć do emaliowanego garnka lub porcelanowej miski, zalać zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7C) na 2-3 dni, w tym czasie parę razy obrócić mięso w zalewie. Po wyjęciu mięso dobrze osączyć, powycierać ściereczką. Przyprawy zmiażdżyć, czosnek rozetrzeć z solą. Z mięsa wyluzować (wyjąć) kości i wykorzystać je do zup. Mięso natrzeć solą wymieszaną z przyprawami i czosnkiem i wstawić do chłodnego miejsca na 2-3 godziny. Tłuszcz rozpuścić w brytfannie lub na 'blaszce, położyć mięso i wstawić do gorącego piekarnika (można piec bez dodatku tłuszczu, wówczas mięso owinąć w arkusz folii aluminiowej i włożyć do piekarnika do pieczenia). Pieczeń tę można podawać na gorąco z dodatkiem frytek i ostrych surówek. Lepiej jednak smakuje na zimno, pokrojona w cienkie plastry ż dodatkiem chrzanu.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton